Partnerstvo javnog i privatnog sektora

Bez autora
Oct 23 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da će budući zakon o javno-privatnom partnerstvu zameniti Zakon o koncesijama i omogućiti lokalnim samoupravama da lakše ostvare svoje projekte. Radi se o potpuno novom zakonu koji će zameniti Zakon o koncesijama koji se do sada pokazao kao neadekvatan, jer smo imali pet koncesija od čega su četiri praktično propale. Novi zakon, čiji će predlog sledeće sedmice biti pred poslanicima republičkog parlamenta, omogućiće lokalnim samoupravama da projekte na svojoj teritoriji sprovedu i bez uključivanja republičke vlade. Ideja novog zakona je da se napravi dugoročni partnerski odnos javnog i privatnog sektora. Novina je to što javno-privatno partnerstvo može biti ugovorno ili institucionalno kroz osnivanje zajedničkog preduzeća koje će sprovoditi određene projekte. U predlogu zakona o javno-privatnom partnerstu rok na koji se daju koncesije u određenim slučajevima pomeren je sa 30 na 50 godina, zavisno od toga kakva je vrsta projekta.

Partnerstvo javnog i privatnog sektoraBudući zakon o javno-privatnom partnerstvu omogućiće lokalnim samoupravama da lakše ostvare svoje projekte, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić. Predlog tog zakona sledeće sedmice pred poslanicima republičkog parlamenta.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da će budući zakon o javno-privatnom partnerstvu zameniti Zakon o koncesijama i omogućiti lokalnim samoupravama da lakše ostvare svoje projekte.

"Radi se o potpuno novom zakonu koji će zameniti Zakon o koncesijama koji se do sada pokazao kao neadekvatan, jer smo imali pet koncesija od čega su četiri praktično propale", rekao je Ćirić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, novi zakon, čiji će predlog sledeće sedmice biti pred poslanicima republičkog parlamenta, omogućiće lokalnim samoupravama da projekte na svojoj teritoriji sprovedu i bez uključivanja republičke vlade.

Ideja novog zakona je, kako je rekao, da se napravi dugoročni partnerski odnos javnog i privatnog sektora.

Navodeći da koncept, koji je primenjen kod pravljenja predloga zakona postoji u Evropi, on je istakao da je novina to što javno-privatno partnerstvo može biti ugovorno ili institucionalno kroz osnivanje zajedničkog preduzeća koje će sprovoditi određene projekte.

Ćirić je rekao da je u predlogu zakona o javno-privatnom partnerstu rok na koji se daju koncesije u određenim slučajevima pomeren sa 30 na 50 godina, zavisno od toga kakva je vrsta projekta.

Zakon, kako je istakao, donosi potpuno novu terminologiju i novi mehanizam investiranja između javnog i privatnog partnera i omogućava više modela povezivanja.

"Jedna od mogućnosti je da se privatnom investitoru omogući da svojim sredstvima izgradi, primera radi, školu ili obdanište, a lokalna samouprava da plaća naknadu i da se nakon određenog vremena ti objekti vrate lokalnoj samoupravi", rekao je Ćirić.

Veliko interesovanje privatnih kompanija

Prema njegovim rečima, postoji i mogućnost da se određena komunalna delatnost da na upravljanje nekom ko to zna i značajno unapredi kvalitet usluge, ali će lokalna samouprava i dalje imati mogućnost da administrativno kontroliše te cene.

Ćirić je istakao da već postoji veliko interesovanje privatnih kompanija da svojim parama ili uz pomoć finansijskih institucija ili banaka finansiraju pojedine projekte, dodajući da se najveći deo odnosi na pružanje lokalnih usluga i izgradnju lokalne infrastrukture i kapaciteta.

Sa druge strane, u nekim lokalnim samoupravama postoje čak i gotovi projekti, ali nema para da bi se ti projekti sprovedu. Budući zakon o javno-privatnom partnerstu bi trebalo da omogući realizaciju ovih projekata u najkraćem mogućem roku, dodao je mininstar.

Ćirić je rekao da je važno što se tim zakonom prvi put uvodi "mehanizam ekonomske efikasnosti" i naveo da će biti formirana državna međuresorska komisija koja će analizirati ekonomsku efikasnost svakog projekta.

Ministar ekonomije je napomenuo da će za projekte koji su od nacionalnog značaja biti zadužena Vlada Srbije, a za one koji su od lokalnog značaja lokalna samouprava ili Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik